فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 113، مهر و آبان 1402)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 113، مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • موسی خلفی*، امیر قنبرپورنصرتی، کیوان شریف مرادی صفحات 199-213
    مقدمه

    فتویین-A به عنوان یک هپاتوکین نقش مهمی در تنظیم متابولیسم بدن ایفا می کند که با بیماری های قلبی-عروقی افزایش می یابد. از این رو، هدف فراتحلیل حاضر بررسی تاثیر تمرین ورزشی بر سطوح فتویین-A در افراد با بیماری های متابولیکی و کلیوی بود.

    روش ها

    جستجوی نظام مند در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Web of Science و همچنین Google Scholar تا آبان 1401 (November 2022) با استفاده از کلید واژه های «تمرین ورزشی» و «فتویین-A» انجام شد. برای تعیین اندازه اثر، تفاوت میانگین استاندارد شده (SMD) و فاصله اطمینان 95% با استفاده از نرم افزار CMA2 محاسبه شد. ناهمگونی با استفاده از آزمون I2 و سوگیری انتشار با تحلیل بصری فونل پلات و آزمون Egger بررسی شدند. بررسی کیفیت مطالعات وارد شده به فراتحلیل با استفاده از چک لیست PEDRO انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع 16 مطالعه شامل 21 مداخله ورزشی و 554 آزمودنی مبتلا به دیابت نوع 2، چاق و بیماری کلیوی وارد فراتحلیل شدند. تمرین ورزشی منجر به کاهش معنی دار سطوح فتویین-A [001/0p= ،(51/0- الی 35/1CI: -) 93/0-] شد. ناهمگونی بالا (001/0, p=24/89I2=) و همچنین سوگیری معنی داری (001/0(p= وجود داشت. نتایج تحلیل زیر گروهی براساس نوع تمرین ورزشی نشان داد که تمرین هوازی منجر به کاهش معنی دار فتویین-A می شود (001/0p=) در حالی که کاهش این نشانگر با تمرین ترکیبی معنی دار نبود (33/0=p). 

    نتیجه گیری

    تمرین ورزشی به ویژه تمرین هوازی منجر به کاهش سطوح فتویین-A در بیماران متابولیکی می شود که ممکن است در آثار مفید تمرین های ورزشی نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، فتوئین-A، هپاتوکین، بیماری های قلبی-عروقی، بیماری های متابولیکی
  • سلیمان سلیمان قمری داز، ویدا حجتی*، سحر ملزمی، بستان رودی صفحات 214-224
    مقدمه

    بیماری دیابت با تغییرات هورمونی و بیوشیمیایی همراه بوده و با تولید رادیکال های آزاد، نقش مهمی در پیدایش بسیاری از آسیب های متابولیسمی ایفا می نماید. گیاه سیر و قارچ کامبوجا به دلیل خواص آنتی اکسیدانی نقش عمده ای در پیشگری و درمان عوارض ناشی از استرس های اکسیداتیو اعمال می نمایند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر عصاره قارچ کامبوجا و سیر بر روی پارامترهای بیوشیمیایی خون موش های صحرایی سالم و دیابتی انجام شد.

    روش ها

    40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار، به 5 گروه 8 تایی شامل: گروه کنترل، گروه کنترل منفی(شاهد) (دیابتی، با mg/kg 55 استرپتوزوتوسین به صورت درون صفاقی)، گروه تجربی 1 (دیابتی + mg/kg 50 عصاره سیر) تجربی 2 (دیابتی + 50 mg/kg قارچ کامبوجا) و گروه تجربی3 (دیابتی + mg/kg 50 قارچ کامبوجا و mg/kg 50 عصاره سیر) تقسیم شدند. بعد گذشت دو ماه از دیابتی شدن موش ها عصاره ها به صورت زیر جلدی به مدت 2 هفته تزریق شد. بعد از آن موش ها با کتامین و زایلیزین بیهوش شده و خونگیری مستقیم از قلب انجام شد.

    یافته ها

    گروه کنترل منفی(شاهد) نسبت به گروه کنترل دارای گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول و LDL بالاتر و انسولین و HDL پایین تر بود. گروه های درمانی موجب کاهش معنی داری در سطح گلوکز، کلسترل، تری گلیسیرید و LDL و افزایش معنی دار HDL و انسولین نسبت به گروه کنترل منفی(شاهد) شد (05/0> P). بیشترین اثر درمانی را گروه سیر + کامبوجا نشان داد.

    نتیجه گیری

    عصاره ترکیبی کامبوجا و سیر اثرات مطلوبی بر کنترل قند و کاهش کلسترول و تری گلیسیرید دارد.

    کلیدواژگان: کامبوجا، سیر، دیابت، گلوکز، کلسترول، تری گلیسیرید
  • مهدی زارعی*، جواد نخزری خداخیر صفحات 225-235
    مقدمه

    فعالیت بدنی و تمرین های ورزشی به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از مدیریت و کنترل وزن در افراد دارای اضافه وزن و چاق شناخته می شود. هدف از مطالعه حاضر مقایسه تاثیر تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) و مقاومتی شدید بر سطوح سرمی آسپروسین و پروتیین 1 مربوط به فاکتور نکروز تومور (CTRP1)C1q در مردان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 31 مرد دارای اضافه وزن و چاق به صورت تصادفی در سه گروه تمرین HIIT (10 نفر)، تمرین مقاومتی شدید (11 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه های تجربی3 جلسه در هفته به مدت 9 هفته به اجرای تمرین های HIIT و تمرین های مقاومتی شدید پرداختند. قبل و پس از مداخله، جهت اندازه گیری غلظت سرمی آسپروسین و CTRP1 از آزمودنی ها نمونه های خونی به عمل آمد. از آزمون تحلیل کواریانس جهت تجزیه و تحلیل داده ها و سطح معنی داری 05/0 >P استفاده شد.

    یافته ها

    غلظت آسپروسین در گروه HIIT (013/0 =P) و تمرین های مقاومتی شدید (042/0 =P) در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت. یافته های بین گروهی نشان داد که تفاوت معناداری در غلظت CTRP1 بین هیچکدام از گروه ها وجود ندارد. غلظت CTRP1 در گروه HIIT در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون به طور معناداری کاهش یافت (032/0 =P).

    نتیجه گیری

    تمرین HIIT و تمرین مقاومتی در مردان دارای اضافه وزن و چاق منجر به کاهش سطوح آسپروسین می گردد. با در نظر گرفتن میزان تغییرات آسپروسین، CTRP1 و سایر شاخص های تن سنجی و نیم رخ لیپیدی، به نظر می رسد تمرینات HIIT کارایی بهتری در مردان دارای اضافه وزن و چاق داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، تمرین مقاومتی، آسپروسین، CTRP1
  • حامد علیزاده پهلوانی*، مهدی یغمائی، صنم میرزایی مغامیر، رضا صلبوخی صفحات 236-244
    مقدمه

    چندین پروتیین مسیر اتوفاژی را تنظیم می کنند و یکی از مهم ترین تنظیم کننده ها پروتیین های خانواده BECLIN است. بنابراین، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر تمرین تناوبی پرشدت (HIIT) بر میزان پروتیین های اتوفاژی خانواده BECLIN1/2 در بطن چپ قلب موش های صحرایی مبتلا به دیابت نوع یک انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی، 18 سر رت نر سه ماهه از نژاد اسپراگ داولی با میانگین وزن 20±300 گرم انتخاب شدند. 12 سر از رت از طریق تزریق درون صفاقی محلول استرپتوزوتوسین مبتلا به دیابت نوع یک شدند. این رت ها به روش تصادفی به دو گروه، تمرین دیابتی و کنترل دیابتی تقسیم شدند؛ یک گروه کنترل سالم نیز درنظر گرفته شد؛ HIIT به مدت 6 هفته و هر هفته 4 جلسه شامل 5 وهله 4 دقیقه ای با شدت معادل 85 تا 95 درصد حداکثر سرعت و دوره های استراحت فعال 3 دقیقه ای با شدت معادل 50 تا 60 درصد حداکثر سرعت انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون های آنوای-یک طرفه و تعقیبی توکی در نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد. سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    محتوای درون سلولی پروتیین BECLIN1 و BECLIN2 پس از شش هفته HIIT، بین گروه های پژوهش در بطن چپ قلب کاهش معنا داری را نشان داد (0001/0 =P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد پروتیین های خانواده BECLIN از طریق HIIT کاهش می یابند و این می تواند سازکار اتوفاژی را در سلول های قلبی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: پروتئین های بکلین 1، 2، تمرین تناوبی پرشدت، دیابت نوع یک، بطن چپ قلب
  • فاطمه صباغیان، فاطمه کاظمی نسب*، امیر قنبرپور صفحات 245-255
    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر بررسی اثر تمرین هوازی بر عملکرد سیستم رنین-آنژیوتانسین موضعی و مقاومت به انسولین در عضله دوقلو موش های دیابتی نوع دو بود.

    روش ها

    تعداد 18 سر موش نر نژاد C57BL/6 به دو گروه تقسیم شدند: 1- موش های تغذیه شده با رژیم غذایی استاندارد به مدت 12 هفته (گروه کنترل)، 2- موش های تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب به مدت 12 هفته همراه با تزریق استرپتوزوتوسین (گروه دیابت). موش های دیابتی به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: 1- گروه دیابت-بی تحرک، 2- گروه دیابت-تمرین. موش-های تمرینی به مدت هشت هفته و پنج روز در هفته با سرعت متوسط 19 متر بر دقیقه و مدت 45 دقیقه بر روی نوارگردان تمرین کردند. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، موش ها قربانی شدند. عضله دو قلو استخراج و برای اندازه گیری بیان ژن های آنژیوتانسین 2، گیرنده Mass، گیرنده At1 و انتقال دهنده گلوکز 4 (Glut4) در فریز 80- درجه سانتی گراد نگه داری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیان ژن گیرنده Mass و Glut4 در موش های دیابت-تمرین به طور معناداری از گروه دیابت-بی تحرک بیشتر بود. همچنین، بیان ژن آنژیوتانسین 2، شاخص مقاومت به انسولین و گلوکز خون ناشتا در عضله موش های دیابت-تمرین در مقایسه با موش های دیابت-بی تحرک به طور معناداری کمتر بود. همچنین، بیان گیرنده At1 در گروه دیابت-تمرین نسبت به گروه دیابت -بی تحرک به طور غیرمعناداری کمتر بود.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نقش مهم تمرین ورزشی در بهبود سیستم رنین-آنژیوتانسین موضعی در عضله اسکلتی را نشان می دهد. هشت هفته تمرین هوازی از طریق کاهش بیان آنژیوتانسین 2، گیرنده At1 و افزایش سطوح گیرنده Mass، می تواند سبب کاهش مقاومت به انسولین عضلانی و بهبود بیماری دیابت نوع دو شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، سیستم رنین-آنژیوتانسین، مقاومت به انسولین، عضله دوقلو، دیابت نوع دو
  • شادی جلالیان، حسین عابد نطنزی*، ماندانا غلامی، فرشاد غزالیان صفحات 256-269
    مقدمه

    استرس اکسیداتیو و مقاومت به انسولین در دیابت نوع دو یکی از عوامل پیشرفت و تسریع اختلالات شناختی و آلزایمر بوده و سنجش تغییرات بیان ژن بتا آمیلویید و مقاومت به انسولین به عنوان یکی از اختلالات بارز در دیابت نوع دو، متعاقب تمرین تناوبی شدید و مصرف همزمان عسل آویشن هدف پژوهش می باشد.

    روش ها

    مطالعه ی حاضر با 36 سر موش نر جوان از نژاد ویستار که در 4 گروه کنترل (C)، تمرین تناوبی (T)، عسل آویشن (H) و تمرین تناوبی-عسل آویشن(TH) تقسیم شدند، انجام گرفت. موش ها در گروه T و TH با افزایش تدریجی تعداد تناوب و شدت، دو ماه تحت تمرین قرار گرفته و در گروه H و TH، g/kg 3 عسل آویشن دریافت کردند. سنجش وزن، گلوکز ناشتا و انسولین ناشتا از طریق کیت و شاخص مقاومت به انسولین از طریق فرمول انجام و تغییرات بیان ژن توسط RT-PCR ارزیابی گردید. یافته ها تحت آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و دو عاملی و آزمون تعقیبی بونفرونی قرار گرفتند.

    یافته ها

    افزایش غیرمعنادار وزن، افزایش معنادار انسولین و کاهش معنادار بیان ژن در تمامی گروه های مداخله نسبت به C، کاهش معنادار گلوکز ناشتا در گروه T و TH نسبت به C، کاهش معنادار مقاومت به انسولین در گروه T نسبت به سایر گروه ها، افزایش غیرمعنادار در گروه H و TH نسبت به C مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    تمرین های HIIT و عسل آویشن اثر فزاینده ای جهت کاهش گلوکز و بیان ژن بتا آمیلویید به عنوان یک راهکار پیشگیری کننده از بروز ویژگی های پاتولوژیک مرتبط با آلزایمر و اختلال حافظه در افراد دیابتی دارد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، عسل، آنتی اکسیدان، دیابت، مقاومت به انسولین، آلزایمر، هیپوکامپ
|
  • Mousa Khalafi*, Amir Ghanbarpour Nosrati, Keyvan Sharifmoradi Pages 199-213
    Background

    Fetuin-A, as a hepatokine, plays an important role in the regulation of whole-body metabolism, which is increased with chronic diseases. Therefore, the aim of this meta-analysis is to investigate the effect of exercise training on Fetuin-A levels in individuals with metabolic and kidney diseases.

    Methods

    A systematic search was conducted in PubMed, Web of Science, and Google Scholar databases until November 2022 using the keywords "exercise training" and "Fetuin-A". To determine the effect size, standardized mean difference (SMD) and 95% confidence interval were calculated using CMA2 software. Heterogeneity was evaluated using the I2 test, and publication bias was evaluated by visual interpretation of the funnel plot and Egger's test. The quality of the included studies was evaluated using the PEDRO checklist.

    Results

    A total of 16 studies including 21 trials arms and 554 subjects with type 2 diabetes, obesity and kidney disease were included in the meta-analysis. Exercise training resulted in a significant decrease in Fetuin-A levels [-0.93 (CI: -1.35 to -0.51) P= 0.001]. There was a high heterogeneity (I2= 89.24, P= 0.001) and also a significant publication bias (P= 0.001). The results of subgroup analysis based on the type of exercise training showed that aerobic training resulted in a significant decrease in Fetuin-A (P= 0.001) while the reduction of this marker with combined training was not significant (P= 0.33).

    Conclusion

    Exercise training, especially aerobic training, results in a decrease in Fetuin-A levels in metabolic patients, which may be contributed to the beneficial effects of exercise.

    Keywords: Exercise Training, Fetuin-A, Hepotokines, Cardiovascular Diseases, Metabolic Diseases
  • Soleiman Ghamaridaz, Vida Hojati*, Sahar Molzemi, Bostan Roudi Pages 214-224
    Background

    Diabetes is associated with hormonal and biochemical changes, and with the production of free radicals and oxidative stress, it plays an important role in the occurrence of many metabolic injuries. Garlic plant and kombucha mushroom play a major role in the prevention and treatment of complications caused by oxidative stress due to their antioxidant and anti-apoptotic properties.

    Methods

    40 male Wistar rats, divided into five groups of eight, including: control (diabetic and receiving citrate buffer), Negative control group (diabetic, with 55 mg/kg of streptozotocin intraperitoneally), experimental group 1 (diabetic and receiving 50 mg/kg garlic extract), experimental group 2 (diabetic and receiving 50 mg/kg kombucha mushroom) and experimental group 3 (diabetic and receiving 50 mg/kg kombucha mushroom and 50 mg/kg of garlic extract) were divided. After two months passed after the mice became diabetic, the extracts were injected subcutaneously for two weeks. After that, the rats were anesthetized with ketamine and xylisine, and blood was taken directly from the heart.

    Results

    The Negative control group had higher glucose, triglyceride, cholesterol and LDL and lower insulin and HDL than the control group. The treatment groups of garlic, kombucha and garlic + kombucha caused a significant decrease in glucose, cholesterol, triglyceride and LDL levels and a significant increase in HDL and insulin compared to the Negative control group (p < 0.05). The highest therapeutic effect was shown by the garlic + kombuja group.

    Conclusion

    The combined extract of kombucha and garlic has favorable effects on sugar control and reducing cholesterol and Triglyceride.

    Keywords: Kombucha, Garlic, Diabetes, Glucose, Cholestrol, Triglyceride
  • Mehdi Zarei*, Javad Nakhzari Khodakheir Pages 225-235
    Background

    Physical activity and exercise training are known as an integral part of weight management and control in overweight or obese people. The aim of this study was to compare the effect of high intensity interval training (HIIT) and intense resistance training on asprosin and C1q/tumor necrosis factor related protein1 (CTRP1) serum levels in overweight and obese men.

    Methods

    In this semi-experimental study, 31 overweight and obese men were randomly divided into three groups: HIIT training (n=10), intense resistance training (n=11) and control (n=10). The subjects of the experimental groups performed HIIT exercises and intense resistance exercises three times a week for nine weeks. Before and after the intervention, blood samples were taken to measure the serum concentration of asprosin and CTRP1 from the subjects. Analysis of covariance test was used to analyze the data and the significance level was considered as p_value less than 0.05.

    Results

    The concentration of asprosin in the HIIT group (p=0.013) and intense resistance training (p=0.042) decreased significantly compared to the control group. No significant difference in CTRP1 concentration was observed between groups. However, the concentration of CTRP1 in the HIIT group decreased significantly in the post-test compared to the pre-test.

    Conclusion

    HIIT training and resistance training in overweight and obese men led to a decrease in asprosin levels. Considering the changes in asprosin, CTRP1 and other anthropometric indicators and lipid profiles, HIIT training seems to have a better efficiency in overweight and obese men.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, Resistance Training, asprosin, C1QTNF1 protein, human
  • Hamed Alizadeh Palavani*, Mehdi Yaghmaei, Sanam Mirzaee Moghamir, Reza Salboukhi Pages 236-244
    Background

    Several proteins regulate the autophagy pathway, and one of the most important regulators is the BECLIN family proteins. Therefore, this research aims to investigate the effect of high-intensity interval training on the amount of BECLIN1/2 family autophagy proteins in the left ventricle of the heart of rats with type 1 diabetes. 

    Methods

    In this experimental study, 18 three-month-old male Sprague Dawley rats with an average weight of 300±20 grams were selected. 12 rats were diagnosed with type 1 diabetes through intraperitoneal injection of streptozotocin solution. These rats were randomly divided into two groups, diabetic exercise, and diabetic control; A healthy control group was also considered; The HIIT was performed for 6 weeks and 4 sessions each week including 5 bursts of 4 minutes with an intensity equal to 85-95% of the maximum speed and 3-minute active rest periods with an intensity equal to 50-60% of the maximum speed. Data analysis was done through one-way ANOVA and Tukey's post hoc tests in SPSS version 26 software. A significance level of 0.05 was considered.

    Results

    The intracellular content of BECLIN1 and BECLIN2 protein showed a significant decrease between the research groups in the left ventricle of the heart after six weeks of HIIT (p=0.0001).

    Conclusion

    It seems that BECLIN family proteins are decreased by HIIT and this can decrease the autophagy mechanism in cardiac cells.

    Keywords: BECLIN 1, 2 Proteins, High-Intensity Interval Training, Type 1 Diabetes, Left Ventricle Heart
  • Fatemeh Sabaghian, Fatemeh Kazeminasab*, Amir Ghanbarpour Pages 245-255
    Background

    The purpose of this study was to investigate the impact of aerobic exercise on the function of local renin-angiotensin system and insulin resistance in the Gastrocnemius muscle of type 2 diabetic mice.

    Methods

    The number of 18 male C57BL/6 mice were divided into two groups: 1. Mice fed with a standard diet for 12 weeks (control group), 2. Mice fed with a high-fat diet for 12 weeks with streptozotocin injection (diabetes group). Diabetic mice were randomly divided into two groups: 1. Diabetes-Sedentary group, 2. Diabetes-exercise group. The mice of the training group exercised on the treadmill for eight weeks and five days/week with an average speed of 19 m/min and for 45 minutes. 24 hours after the last training session, the mice were sacrificed. The Gastrocnemius muscle tissue was extracted and stored in -80°C freezer to measure the expression level of angiotensin 2, Mass receptor, At1 receptor and glucose transporter 4 (Glut 4).

    Results

    The results showed that the expression of Mass and Glut4 receptor in diabetes-exercise mice was significantly higher than diabetes-sedentary group. Also, the expression of angiotensin 2, HOMA-IR, and fasting glucose in the muscle of diabetes-exercise mice were significantly lower vs. diabetes-sedentary mice. Also, the expression of At1 receptor in the diabetes-exercise group was insignificantly lower than in the diabetes-sedentary group.

    Conclusion

    The findings of the present study show the important role of exercise in improving the local renin-angiotensin system in skeletal muscle. Eight weeks of aerobic training can reduce muscular insulin resistance and improve type 2 diabetes by decreasing the expression of angiotensin 2, At1 receptor and increasing the Mass receptor.

    Keywords: Aerobic Exercise, Renin-Angiotensin System, Insulin Resistance, Gastrocnemius Muscle, Type 2 Diabetes
  • Shadi Jalalian, Hossein Abednatanzi*, Mandana Gholami, Farshad Ghazalian Pages 256-269
    Background

    Oxidative stress and insulin resistance in type 2 diabetes are one of the factors in the development of cognitive disorders and Alzheimer's. So measuring the changes in beta amyloid gene expression and insulin resistance as one of the prominent disorders in type 2 diabetes, following HIIT and thyme’s honey consumption is the aim of the research.

    Methods

    The present study was conducted with 36 young male Wistar rats, which were divided into 4 groups: control (C), interval training (T), thyme’s honey (H) and interval training-thyme’s honey (TH) was performed. The rats in the T and TH groups were trained for two months with intervals and intensity gradually increasing, and in the H and TH groups, they received 3 g/kg of thyme’s honey. Weight, fasting glucose and insulin were measured through the kit and insulin resistance index was done through the formula and gene expression were evaluated by RT-PCR. The findings were subjected to one-way and two-way ANOVA and Bonferroni's test.

    Results

    Non-significant (NS) increase in weight, significant increase in insulin and significant decrease in gene expression in all intervention groups compared to C, significant decrease in fasting glucose in T and TH groups compared to C, significant decrease in insulin resistance in T group compared to other groups, NS increase was observed in group H and TH compared to C.

    Conclusion

    HIIT and thyme’s honey had synergistic effect to reduce glucose and beta-amyloid gene expression as a preventive strategy for the occurrence of pathological features related to Alzheimer's and memory impairment in diabetics.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, Honey, Antioxidant, Diabetes, Insulin Resistance, Alzheimer’s Disease, Hippocampus